Solo Stove Ranger: de beste vuurkorf tijdens het kamperen (2024)

Niets leuker om tijdens het kamperen samen rond een kampvuur bij de camper of tent te zitten. Lekker knus samen of gezellig met een groep vrienden en een boel goede verhalen. Onder het genot van een koud biertje of juist een warme kop thee, terwijl langzaam maar zeker de avond valt en boven je de sterren aan de hemel beginnen te glinsteren.

Idyllisch niet? Maar een fikkie stoken is natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk en is het kampvuur afhankelijk van de soort brander die je hebt ook te gebruiken om bijvoorbeeld eten op te koken. Maar hoe idyllisch dat plaatje van kamperen met een kampvuur ook klinkt, in de praktijk valt het vaak toch een beetje tegen. Omdat er altijd wel iemand vol in de stinkende rook zit, het hout sneller op is dan je had gehoopt en omdat de brander naderhand zo smerig is dat je ‘m liever niet zo meeneemt in de auto of camper. De standaard vuurkorven en vuurschalen zijn dan ook niet de ideale branders om een kampvuur mee te maken. Ze zijn weliswaar goedkoop en zijn overal wel verkrijgbaar, maar ze branden niet erg efficiënt en zijn soms – zeker vuurkorven – door hun model ook nog eens onhandig om mee te nemen. Wij gingen daarom op zoek naar een alternatief en vonden toen de Solo Stove. We hebben toen eerst het compacte campfire model geprobeerd (inmiddels wordt deze geadverteerd als tafelmodel), maar omdat deze te klein is om voldoende warmte af te geven zijn we al vrij snel overgestapt naar de Solo Stove Ranger. Wat ons betreft de perfecte brander voor het maken van een kampvuur! En nee, dit artikel is niet gesponsord door Solo Stove 🙂

Solo Stove Ranger: de beste vuurkorf tijdens het kamperen (1)

De Solo Stove Ranger is een roestvrij stalen vuurkorf die werkt op hout, houtskool of pellets en kan gebruikt worden als kampvuur of om op te koken. Uniek aan deze brander is dat deze gebruik maakt van de houtvergassingsmethode. Bij deze methode wordt naast het hout zelf ook alle hete rookgassen verbrandt. Dit zorgt voor een efficiënte verbranding, waardoor je minder hout nodig hebt en nauwelijks tot geen last hebt van rook zoals dat bij veel andere branders – zoals een standaard vuurkorf of vuurschaal – wel het geval is. De stove is verder voorzien van een dubbelwandige constructie wat eveneens zorgt voor een efficiënte verbranding, maar er ook voor zorgt dat de buitenkant ook veel minder heet wordt. Daardoor is de stove ook veiliger in gebruik. Extra leuk aan de Solo Stove is dat er vele accessoires voor beschikbaar zijn. Daardoor is de stove helemaal naar eigen wens in te richten. Zo wordt de Solo Stove bijvoorbeeld veel gebruikt in combinatie met een Dutch Oven of pannenset en kun je de hele set uitbreiden met o.a. een deksel, handvat, windscreen of andere tools.

Specificaties en eigenschappen:

  • Materiaal: 304 roestvrij staal (duurzaam RVS)
  • 31,5 cm (h) x 38 cm (diameter)
  • Gewicht: 6,80 kg
  • Dubbelwandige constructie voor efficiëntere verbranding
  • Dubbelwandige constructie is ook veiliger voor kinderen en huisdieren
  • Houtvergassingsmethode voor efficiëntere verbranding
  • Houtvergassingsmethode zorgt ook voor minder rookvorming
  • Wordt geleverd inclusief handige draagtas
  • Vele accessoires verkrijgbaar

Hoe werkt de houtvergassingsmethode van een Solo Stove?

De Solo Stove elimineert met de houtvergassingsmethode rook om een nog hetere vlam te creëren. Dit wordt gedaan door de opstijgende hete lucht door de luchtgaatjes onderin te trekken. Vanaf dat punt gaat de zuurstof deels naar de bodemplaat waar het hout op ligt en deels omhoog via de dubbelzijdige wand (360° luchtstroomtechnologie) waardoor het vuur nog heter wordt. Zodra de zuurstof bovenin via de luchtgaatjes weer in contact komt met het vuur wordt de hete vlam aangewakkerd en worden overmatige rookgassen verbrand. Een hetere vlam betekent een efficiëntere verbranding. Daardoor heb je minder hout nodig, heb je nauwelijks tot geen last van rook en houd je ook maar een mini hoopje as over zodra het vuur is uitgedoofd.

Solo Stove Ranger: de beste vuurkorf tijdens het kamperen (2)

Solo Stove Ranger: de beste vuurkorf tijdens het kamperen (3)

Conclusie
Nadelen hebben we nog niet genoemd, maar die zijn er zeker wel. Alleen die beperken zich wat ons betreft vooral tot de prijs. Het basismodel van de Solo Stove Ranger koop je namelijk vanaf ongeveer €240 en eerlijk, dat is een boel geld voor een vuurkorf. Toch vinden wij het dat bedrag absoluut waard. We hebben inmiddels meerdere kampeertrips gemaakt, zowel in Nederland als in het buitenland, waar we de Solo Stove hebben gebruikt en het is echt een topding als het gaat om het maken van een goed kampvuur! Verder hebben we een passend BBQ rooster gekocht waardoor we er ook regelmatig mee buiten koken. Wat dat betreft heeft de Solo Stove dus voor ons ook een dubbele functie en we zijn er maar wat blij mee! Ook hebben? De Solo Stove Ranger is hier het meest voordelig te bestellen.

Solo Stove Ranger: de beste vuurkorf tijdens het kamperen (4)

Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in dedisclaimer.

Solo Stove Ranger: de beste vuurkorf tijdens het kamperen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 6173

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.